'Meer dan goed genoeg' - mét 4G: Acer Chromebook Spin 314-C933LT review

Laptops met 4G zijn zeldzaam en duur. Met de Chromebook 314-C933LT wil Acer daar verandering in brengen. “Er was nog geen betaalbare 4G laptop, terwijl er wel markt voor is. Dus zijn wij daarin gestapt”, aldus Bart Janssen, Country Manager Acer Benelux. Computerworld voelde de meest luxe uitvoering aan de tand.

Acer Chromebook 314 C933LT
David van Dantzig

Het is een combinatie die eigenlijk voor de hand ligt, maar toch uitzonderlijk is: een laptop met mogelijkheid om rechtstreeks - dus zonder extern netwerk - met het internet verbinding te maken. Dat geldt dubbel voor een Chromebook, waarvan het online gebruik ook na de nodige iteraties van Chrome OS om offline te werken toch het de facto bestaansrecht is. Je zou kunnen stellen dat een simkaartslot op een Chromebook eerder een standaardvoorziening zou moeten zijn, dan een uitzondering.

Toch zijn er maar weinig met 4G-voorziening, ook in de rest van de laptopmarkt. Dat heeft mogelijk te maken met de toch niet geringe meerprijs van 4G ten opzichte van een model zonder. Het blijft tamelijk raadselachtig dat een Android smartphone met alle toeters en bellen en een dual-sim slot voor minder dan 200 euro te koop kan zijn, maar de meerprijs voor 4G op een laptop zo'n 100 euro is.

Vanaf 399

Acer Chromebook 314 C933LT Acer

In het geval van de Acer Chromebook 314 betekent het dat de door ons geteste, meest luxe versie met 4G (de C933LT-P3G5) 499 euro exclusief BTW kost, waar een vergelijkbaar uitgevoerde variant zonder 4G (zoals de C933T-P95Z) een vergelijkbaar bedrag inclusief belasting moet opbrengen. Bij het instapmodel met 4G (de C933LT-C5XN) is het verschil nog een stukje groter. Laat echter gezegd zijn dat ook met de meerprijs, deze LTE Chromebooks tot de voordeligste opties voor een laptop met 4G behoren. Doorgaans is dit een voorziening op modellen van 800 euro of meer.

Acer maakte al een 11,6-inch Chromebook met 4G, maar dat is uitlopend en krijgt geen opvolger. Bij het doornemen van de technische kenmerken van het platform van de nieuwe 14-inch Chromebook 314 werd duidelijk dat er 4G support mogelijk was, reden voor Janssen om zich daar ook hard voor te maken. Dat was geen sinecure, want de totstandkoming van Chromebooks is een strak georganiseerd proces, waarbij Google grotendeels de regie heeft. Het zegt iets over zowel de kwaliteit van de relatie tussen Acer (Chrome OS partner van het eerste uur) en Google, als de vasthoudendheid van Janssen, dat de Chromebook 314 met LTE er toch gekomen is.

Aantrekkelijk

Dat is ook daadwerkelijk een verdienste, want het eindresultaat is bijzonder aantrekkelijk. Weliswaar is de 314 een instapmodel als je de specificaties vergelijkt met Windows laptops en een midrange exemplaar in vergelijking met andere Chromebooks, binnen de Chrome OS markt is het een mooi gebalanceerd apparaat. Janssen noemt het "meer dan goed genoeg" en daar zijn we het na de nodige weken met het apparaat gespendeerd te hebben, ook mee eens.

Acer Chromebook 314 C933LT Acer

Dat begint met een sober, maar elegant uiterlijk. Het scherm heeft dunne zijranden en wat groter bezels boven en onder, het chassis is van kunststof maar behoorlijk solide. Het gebied rond het toetsenbord toont wat flex als je er echt veel kracht op uitoefent, het scherm tordeert amper. Het chassis is MIL-STD 810G gecertificeerd voor impactweerstand, en bevat schokabsorberende bumperzones om val- en stootschade te reduceren. Met een gewicht iets onder de 1,5 kilo is het een apparaat dat prima mee te nemen is, en de kleine voedingsadapter past er ook nog wel bij – als die al nodig is, gezien de accuduur die de voor een Chromebook riante 48 Wh accu belooft. In de praktijk haalden we de beloofde 12,5 uur niet, maar met een uur of 11 kwam het wel in zicht – voor een werkdag zit er voldoende prik in de Chromebook 314.

Prima werkomgeving

Acer Chromebook 314 C933LT David van Dantzig

De Chromebook 314 biedt een prima werkomgeving, te beginnen met een heel behoorlijk full hd (1920x1080) ips-beeldscherm voorzien van aanraaktechniek. Prettig is dat het scherm – anders dan de meeste touchscreens – slechts bescheiden glimt. Zo mat als we hebben gezien op bepaalde high-end modellen van Lenovo en Dynabook is het nog niet, maar het is stukken beter dan de spiegels van touchscreens voor consumenten. Zeker sinds Chrome OS de apps uit de Google Play Store ondersteunt is een aanraakscherm een pluspunt op een Chromebook (op het instapmodel van de C933LT blijft deze voorziening overigens achterwege). De helderheid van het scherm is afdoende voor gebruik binnenshuis, buiten is het te doen in de schaduw, maar niet voldoende fel voor gebruik in de volle zon. Voor een Chromebook is het scherm beslist bovengemiddeld. De forse full hd-sticker links onder het scherm had Acer van ons wel mogen weglaten.

Acer Chromebook 314 C933LT Acer

Naast het scherm zijn ook toetsenbord en touchpad prima. Zeker het grote, comfortabele touchpad bevalt, maar ook het toetsenbord voldoet. Door wat flex in het materiaal is de aanslag iets ‘zachter’ dan we zouden wensen, maar er is voldoende travel voor een alsnog behoorlijke type-ervaring. De afwezigheid van functietoetsen blijft een eigenaardigheid van Chrome OS waar de gebruiker aan zal moeten wennen, evenals de standaard afwezige caps lock-toets – iets wat in de instellingen grotendeels kan worden geremedieerd. Verlicht is het toetsenbord niet, gezien de prijs is dat geen verrassing.

De aansluitmogelijkheden zijn eveneens ruimschoots toereikend – twee keer 5 gigabit usb type-c (opladen van de laptop kan aan beide kanten, opladen van een ander apparaat alleen links, video-uit werkt aan beide kanten), een keer 5 gigabit usb type-a, een microsd-kaartlezer, 3,5 mm headset-aansluiting, Kensington-slotopening en nano-simkaart slot.

Acer Chromebook 314-C933LT Acer

Krachtig voor een Chromebook

Onder de motorkap bevindt zich bij dit topmodel van de reeks een Intel Pentium Silver N5030 processor, met vier cores en een boost kloksnelheid van 3,1 GHz. Dit is geen ‘Core’ processor, maar een uit de energiezuinige Gemini Lake-R-serie met Goldmont Plus rekenkernen. De standaard kloksnelheid van 1,1 GHz is dan ook zinvoller om naar te kijken. De processor gaat vergezeld van 8 GB ddr4-werkgeheugen, aanzienlijk meer dan de minimumvereisten voor een Chromebook. De twee andere uitvoeringen van deze serie moeten het doen met 4 GB.

Voor opslag is er 64 GB eMMC aanwezig – goedkoper en minder snel dan een ssd, maar te verkiezen boven een harde schijf. Voor een Chromebook is het ruimschoots voldoende. Blijkens een testje in Androbench zijn de prestaties bovendien lang niet slecht, vergelijkbaar met die van goedkopere ssd’s. Wel een punt van kritiek: zowel geheugen als opslag zijn vastgesoldeerd, vervangen of repareren is dan ook niet mogelijk. Zeker voor bedrijfskritische data is het niet heel prettig dat de opslag niet uit het apparaat kan worden gehaald - ook al zou de bulk van die data in de cloud staan.

De connectiviteit is zoals we gewend zijn van Chromebooks – Google stelt hier in tegenstelling tot Microsoft hoge eisen – uitstekend, met een Intel WiFi 5 AC 9560 2x2 adapter die ook Bluetooth 5.0 biedt, en dus een 4G LTE-module.

Overal data

Acer Chromebook 314 LTE David van Dantzig

De ingebouwde 4G-module is in de praktijk bijzonder aangenaam. Tetheren met een smartphone is altijd een gedoe (op een Chromebook in combinatie met Android overigens minder dan elders), en zorgt voor een (nog sneller) lege accu en een warme telefoon. Bovendien is het een potentieel veiligheidsrisico, met nog een device in de keten.

Via de WiFi (Ziggo Complete) haalden we 260 mbit/s download, 26 mbit upload op flinke afstand van het access point, met een ping van 16,9 ms. Via 4G (Vodafone) met maar 1 streepje signaal was dat 22,4 mbit/s down, 1,1 mbit/s up en een latency van 38 ms. Met name de uploadsnelheid op de testlocatie was dus niet geweldig, maar afdoende om bijvoorbeeld formulierdata te versturen. Op een locatie met meer bereik haalden we 86 mbit/s down en 13 mbit/s up. Het toont maar aan dat voor gebruik op een vaste locatie zonder andere netwerkvoorzieningen - bijvoorbeeld op een bouwplaats - het de moeite loont de verschillende providers uit te proberen.

Chrome OS

Op het moment van schrijven was Chrome OS versie 83 beschikbaar, waarmee we de Chromebook 314 dan ook getest hebben. Het versienummer mag dan erg hoog zijn, er zitten nog altijd ruwe kantjes aan Googles besturingssysteem.

Zo was een recente verbetering dat tijdens het inloggen het wachtwoord leesbaar gemaakt kan worden – wel zo handig als er geen pottenkijkers zijn, want een Google-account zal doorgaans een complex wachtwoord hebben. Zeker in bedrijfsomgevingen waar hieraan de nodige eisen worden gesteld. Het maakt inloggen geen pretje, en velen zullen dan ook bij het eerste gebruik een pincode aanmaken (wat overigens nogmaals invoer van het wachtwoord vergt). Een pincode is weer minder veilig, waardoor het jammer is dat er geen vingerafdruklezer op de Chromebook 314 zit – zeker een combinatie van pin en biometrie zou een goed alternatief zijn voor een overmatig complex wachtwoord. Overigens is er wel nog een andere optie, namelijk ontgrendelen met behulp van een Android-telefoon.

Ook bij het typen merken we eigenaardigheden. Los van de al genoemde afwijkende toetsenbordindeling is ook de werking van het ‘VS Internationaal’ toetsenbord niet zoals we gewend zijn onder Windows: een accent gevolgd door een medeklinker resulteert in een medeklinker met accent, wat schrijven van ’s morgens of op ’n dag bemoeilijkt. Het is niet mogelijk met elke medeklinker, wat aangeeft dat er toch een soort check plaatsvindt – maar niet een die logisch is voor een Westerse taal.

Los hiervan komt Chrome OS zo uit de doos nog altijd vrij ‘kaal’ over. Dat zullen velen ook waarderen, en via de Play Store en de (beta) Linux support is er veel meer aan te passen dan bij introductie van het besturingssysteem in 2011 mogelijk was.

Voordeel van de minimalistische insteek is in elk geval dat de Chromebook 314 geen moment traag aanvoelt. In benchmarks is duidelijk zichtbaar dat de gebruikte processor een stukje sneller is dan degene die in instap Chromebooks worden gebruikt. Luxere modellen met Core-processors doen het vooral beter in benchmarks, het verschil in de praktijk is kleiner.

Supporttermijn

Google hanteert een vaste ondersteuningsduur voor chromebooks, vanaf het moment dat een model wordt geïntroduceerd. Mede door inbreng van Acer, zo vernamen we, is die termijn tegenwoordig 8 jaar. De reden daarvoor is simpel: producten komen veelal een half jaar na introductie van een platform pas op de markt. Bedrijven moeten vervolgens testen en een vervangingscyclus kan zo 2 à 3 jaar duren. Met de huidige ondersteuningstermijn is er dan nog 5 jaar support, gelijk aan tegenwoordig gangbare lifecycles. De Chromebook 314 krijgt software en security updates tot juni 2026.

Conclusie

De Acer Chromebook 314-C933LT is eigenlijk een heel gewone – en goede – Chromebook, met één verschil: je bent niet afhankelijk van WiFi.

Natuurlijk, tethering op een smartphone is mogelijk (en in combinatie met een Android smartphone ook heel eenvoudig) en scheelt aparte abonnementen, maar voor de accuduur van de smartphone is het niet bevorderlijk. Ook qua security is het niet optimaal. In de praktijk is de ‘altijd verbonden’ optie van deze Chromebook heel prettig.

Voor veel beroepen is het zelfs noodzakelijk, denk bijvoorbeeld aan de bouw of de zorg, waar wel data moet worden geraadpleegd dan wel ingevoerd, maar een draadloos netwerk niet aanwezig of niet gegarandeerd is. Ook voor de vertegenwoordiger onderweg is het een stukje zekerheid dat je al snel niet wilt missen. Bovendien is het veiliger om niet via onbekende WiFi-netwerken verbinding te maken met bijvoorbeeld bedrijfsnetwerk of -cloud.

Kortom, genoeg reden om deze Chromebook, die al met al een zeer aantrekkelijke prijs-prestatieverhouding biedt (die ongetwijfeld nog gunstiger wordt bij afname van voldoende exemplaren), aan te bevelen. Wanneer wordt dat standaard, die mobiele dataverbinding? Het kan ons niet snel genoeg zijn.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon